Kræftvaccine, der bruger samme teknologi som Covid-jabs, kunne være en “game changer”, siger videnskabsmænd

Forskere undersøger, om en kræftvaccine kan udvikles ved hjælp af den samme mRNA-teknologi som COVID-19 jabs.

Et hold fra Duke University i Durham, North Carolina, er begyndt at teste jabs, der kan rekruttere immunsystemet til at angribe og dræbe celler, der replikerer ukontrolleret, og dermed stoppe sygdommen i sin vej.

Potentielle vacciner er udråbt som et “tipping point”, der kan hjælpe med at overvinde USA’s anden førende dødsårsag.

Forskningen er en del af en bredere bevægelse for at inkorporere mRNA-teknologi i flere behandlingsformer, efter at den længe ubrugte teknologi opstod under pandemien på grund af dens lette udvikling og produktion.

Zachary Hartman (billedet), en assisterende professor i immunologi ved Duke University, North Carolina, sagde: “Hvis vi kan implementere dette i kræftklinikken, tror vi, det kan ændre spillet.”

“Hvis vi kan implementere det i kræftklinikken, tror vi, det kan ændre spillet,” sagde Dr. Zachary Hartman, assisterende professor i immunologi ved Duke. WGHP.

mRNA-skuddene, produceret af Pfizer, som samarbejdede med Tysklands BioNTech, og Moderna, viste sig at være en af ​​de mest effektive udviklede.

Selvom teknologien blev opdaget for årtier siden, gik den stort set ubrugt, før pandemien bragte den på forkant med udvikling af vacciner.

Hvad er en kræftvaccine? Er ledig?

En kræftvaccine har til formål at rekruttere immunsystemet til at bekæmpe sygdommen.

Kræft udløses ikke af en virus, men opstår, når celler begynder at dele sig ukontrolleret på grund af en mutation.

Disse celler kan have et unikt antigen på deres overflade sammenlignet med raske.

Kræftvacciner viser dette til immunsystemet og udløser et immunrespons.

Forskere siger, at dette får immunsystemet til at jage og dræbe kræftcellerne.

Til dato er der kun én kræftvaccine tilgængelig, mod prostatacancer.

Det går ud på, at de hvide blodlegemer trækkes ud af kroppen og udsættes for kræftcellernes antigener.

Disse gives derefter igen, hvor forskerne håber, at de vil bekæmpe sygdommen.

Men behandlingen, der er tilgængelig for kræftpatienter i fremskreden stadium, ser ikke ud til at føre til tumorsvind og tilbyder kun mænd, der modtager den, et par måneder mere at leve.

Nu undersøger virksomheder og forskere yderligere, hvordan mRNA kan bruges, og om det kan rumme svarene til at løse nogle af de største mysterier med lægemidler.

“Husk, folk forventede, at en vellykket vaccine ville give beskyttende immunitet til omkring 50 procent af patienterne,” sagde Hartman om Covid mRNA-skud.

“(Men) de første to mRNA-vacciner gav mere end 90 % beskyttelse, et ekstraordinært resultat.”

Der findes i øjeblikket kun én prostatacancervaccine til mennesker med sygdommen, som forlænger patienternes liv med et par måneder.

Hartman mener, at mRNA kan ændre den måde, kræft behandles på.

“Jeg tror, ​​at vi i løbet af mit liv vil se kræft som en mere styret sygdom,” sagde han til den lokale nyhedsstation i North Carolina.

“Vi vil dreje skiven og være i stand til at behandle flere og flere af disse kræftformer i løbet af de næste par år og årtier til det punkt, hvor det ikke er helt den samme sætning som for 20 eller 30 år siden.

“Jeg tror ikke, vi nogensinde vil være i stand til at befri verden for kræft, men jeg tror, ​​vi vil være i stand til at forebygge mange kræftformer og så mange kræftformer, som vi vil være i stand til at få tidligt og helbrede, vi vil have meget effektive behandlinger .”

Forskere fra Duke University tester i øjeblikket en mRNA-vaccine mod brystkræft, som får kroppen til at producere langt flere proteiner, hvilket potentielt udløser et stærkere immunrespons.

Det er i øjeblikket i fase II-forsøg og testes på 39 kvinder. Resultater forventes ved årets udgang.

Forskere udvikler vacciner til at forebygge kræft eller behandle sygdommen hos patienter, der allerede har haft den i årevis.

I modsætning til Covid udløses kræft ikke af en virus, men når celler begynder at dele sig ukontrolleret på grund af mutationer.

Disse celler kan have et unikt protein på deres overflade sammenlignet med andre, der er sunde.

Forskere siger, at et kræfthit ville virke ved at udsætte kroppens immunsystem for dette protein.

Forhåbentlig fører dette til, at kroppens forsvar jager og dræber kræftceller, hvilket stopper sygdommen.

Men nogle videnskabsmænd advarer om, at en kræftvaccine måske aldrig virker, fordi patienternes immunsystem normalt allerede er alvorligt svækket.

De advarer også om, at kræftceller i nogle tilfælde ikke ser anderledes ud end raske celler i kroppen, hvilket betyder, at kræftskud ikke kan bruges.

Kun én kræftvaccine – mod prostatacancer – er til dato blevet godkendt til brug i USA.

Vaccineproducenten Moderna tester mRNA-vacciner for influenza og HIV (arkivbillede)

Vaccineproducenten Moderna tester mRNA-vacciner for influenza og HIV (arkivbillede)

Den er specielt designet til hver patient og lavet ved at udvinde hvide blodlegemer og blande dem med prostatacancercelleproteiner.

De hvide blodlegemer bliver derefter genadministreret i kroppen.

Behandling er i øjeblikket kun tilgængelig for patienter i fremskreden stadium af kræft.

Det har ikke vist sig at stoppe sygdommen eller føre til tumorsvind, men det kan forlænge patienternes liv med nogle få måneder.

Forskere håber, at de ved at udvikle mRNA-baserede skud mod kræft kan være i stand til at udvikle bedre skud.

mRNA-skuddene bruger en del af en genetisk kode kaldet messenger-RNA eller mRNA og ville virke ved at narre kroppen til at producere en harmløs del af kræftcellerne.

Dette vil hjælpe kroppen med at genkende dem som en potentiel fare og drive cellerne ud med dette.

Duke-forskere har endnu ikke afsløret, hvilken kræft de sigter mod med deres mRNA-skud, eller om deres jab vil sigte mod at forebygge eller behandle kræft.

Teknologien bliver også udforsket andre steder, hvor den førende vaccineproducent Moderna starter forsøg med en influenza-indsprøjtning og endda en HIV-vaccine med en mRNA-base.

Kræft er den næststørste dræber i USA og forårsager over 600.000 dødsfald hvert år.

Lungekræft er den førende årsag til kræftdødsfald, bag næsten en fjerdedel af dødsfaldene, efterfulgt af tyktarms-, rektal- og bugspytkirtelkræft.

Covid-vacciner ved hjælp af mRNA-teknologi udgjorde størstedelen af ​​dem, der distribueres i USA

Udviklet af Pfizer og Moderna, er jabs blevet administreret til millioner af mennesker i mere end 82 lande.

Indledende undersøgelser viste, at jabs var op til 95 % effektive til at forebygge sygdom med Covid. Men det viste sig, at beskyttelsen fra dem faldt med tiden.

Leave a Comment